Den nye rundløypa i Holmestrand sentrum slo godt an, og det ble oppnådd mange gode tider på de fire distansene i Holmestrand Maraton.

Av: Runar Gilberg, Kondis
Den tredje utgaven av Holmestrand Maraton var flytta ned til sentrum, og alle løpa foregikk i en 5 km lang rundløype. Løypa inneholdt det meste: lange rett fram-strekk, kronglete partier med skarpe svinger, noen korte kneiker og en lengre slak motbakke, mye asfalt, noe grus og litt gras. I utgangspunktet skulle det ikke være ei alt for rask løype, men mange oppnådde gode tider, og både forholda og løypa innbød tydeligvis til fart.

Sololøp på halvmaraton

Halv- og helmaraton starta samla klokka 11 med henholdsvis en og to runder i ei 1,1 km-sløyfe før de begav seg ut på fire og åtte runder på 5 km. Abebe Hunde og Heidi Hestmark gikk rett i tet, og der ble de løpet ut.

På halvmaraton ble det dobbeltseier til Kristiansand Løpeklubb med Ole Kristian Heggheim på andreplass med 1.10.59. Han avgjorde duellen om seieren i klasse 40-44 år med Øystein Mørk som kom inn på 1.11.21 og tredjeplass totalt.

På kvinnesida var det god geografisk spredning med seier til Namdal Løpeklubb, andreplass til Hilde Aders fra Tromsø Løpeklubb og med Karianne Løkken fra Tyrving på tredjeplass.

Sterk maratondebut

På maraton fikk vi også gode vinnertider. Ragnhild Kvarberg Hjelle har fra før en imponerende banekarriere bak seg med bl.a. 4.07,14 på 1500 og 15.46,99 på 5000 m. Nå debuterte hun på maraton, og hun løp inn til klar førsteplass på pene 2.55.59.

– Jeg fikk det tungt på de siste 7 kilometerne, men er veldig godt fornøyd med løpet. Jeg er på ingen måte trent for å løpe så langt, så dette var mer et stunt enn seriøs maratonsatsing, fortalte tobarnsmora som har blinka seg ut 23 kilometeren i Mont Blanc Marathon som et mål for sommersesongen.

Sebastian Conrad Håkansson fikk tidlig et overtak på Didrik Hermannsen, og luka holdt seg helt til mål. 2.31.39 og 2.34.56 var pers for begge. Sebastian vant også førsteutgaven av Holmestrand Maraton, men nå gikk det over 14 minutter fortere.

Dagens prestasjon på 10 km

På 10 km for menn fikk vi dagens beste vinnertid – ved Thomas Bereket som løp på 30.22, og var over 3 og et halvt minutt foran Eirik Johannessen på andreplass. På forhånd lovte han arrangøren ei vinnertid under 30 minutter, men etter passering på 15.02, måtte han gi enda noen flere sekunder til 30 blank-skjemaet på andrerunden.

Første kvinne i mål, men…

Lena Prokosch og Cecilie Olsen hadde en jevn kamp om seieren på 10 km for kvinner. Cecilie var først i mål, og hadde 1 sekund bedre bruttotid enn Lena. Men resultatlista er sortert ut fra nettotider, og Lena står derfor oppført først med 2 sekunder bedre tid enn Cecilie. Lena ble da også kåret som løpets vinner og fikk overrakt førstepremien på premieutdelinga.

Normalt skal tetkampen avgjøres med bruttotid slik at første kvinne og mann i mål også kan kåres som løpets vinnere. Men når forskjellen mellom brutto- og nettotida blir så stor for de som står først, vil det også være ulemper med å bruke bruttotida for de beste. På 10 og 5 kilometeren i Holmestrand skyldtes noe av forskjellen at starten var trukket tilbake fra start- og målportalen slik at maratonløperne fikk passere.

Flest på 5 km

Øyvind Wiger tok en klar og Elin Berstad Mortensen en knepen seier på 5 km. Øyvind løp på 16.08 og var 1.38 foran unge Jonatan Andersen Vedvik på andreplass. Elin brukte 19.29 og hadde ikke mer enn 6 sekunders forsprang til Sidsel Mohn på andreplass.

91 fullførte maraton, 376 tok seg til mål på halvmaraton, 321 løp 10 km og hele 444 gjorde unna 5 km – pluss at mange små stilte i barneløp uten tidtaking. Det gir til sammen 1232 fullførende på distansene med tidtaking, noe som er 149 færre enn i fjor og 144 flere enn for to år siden. Men i og med at det i år var tak som ble nådd på alle distansene, er det ikke umulig at årets løp kunne vært minst like stort som fjorårets.

Uansett var det mer enn folk nok til å lage god steming og flotte tider i Holmestrand. Det meldte regnet kom helt etter skjema like før 5 og 10 kilometeren starta, men sjøl om det gradvis ble både våtere og kaldere (ca. 3 varmegrader når 10 km-løperne gikk i mål), var forholda i det store og hele fine for langdistanseløping denne første lørdagen i april.

Se også 405 bilder på kondis/imageshop (foto: Espen Ringom)