Tidligere mellomdistanseløper Ragnhild Kvarberg Hjelle (33) hadde aldri planer om å løpe maraton. Nå har hun debutert med tiden 2.55.59, og sikret seg seier i årets Holmestrand maraton. Hvordan? Sjekk ut hennes beste treningstips.

Tekst og foto: Eivind Bye, Runner’s World

– Det er absurd. Jeg fikk startnummeret gjennom jobben og hadde ikke tenkt å delta. Jeg er kjempefornøyd med å ha klart å løpe så langt, sier Kvarberg Hjelle.

Tidligere var 18 kilometer det lengste beina hennes hadde gått i løpet av de siste seks årene. Hun tegner et bilde av en livssituasjon mange trolig vil kjenne seg igjen i: Travel småbarnsmor, fulltidsarbeidende fysioterapeut og fritidsløper. Ingen tid til å følge et profesjonelt og detaljert treningsprogram. Så hvordan sikret den tidligere mellomdistanseløperen knalldebuten?

– Jeg trener når jeg har tid. Det kan bli alt fra to til åtte ganger i uken. Anslagsvis utgjør det én intervalløkt per halvannen uke på mellom 25 og 40 minutter, resten er rolige langturer på mellom syv og tolv kilometer. Jeg forsøker å løpe 19 kilometer til jobb en gang i blant. Det høres tidlig ut, men minstemann våkner klokken fem, så jeg er uansett oppe.

Innfallsprinsipp

Som småbarnsmor er Kvarberg Hjelle flink til å gjenkjenne en treningsmulighet når den melder seg.

– Jeg trener mye etter innfallsprinsippet. Får jeg plutselig dårlig tid når jeg skal hente barna, går jeg av bussen noen holdeplasser tidligere og løper alt jeg kan de siste seks kilometerne det er til barnehagen.

33-åringen er også glad i å kombinere venninnetid med trening. Ofte booker hun treningsturer – fremfor å treffe venninnene på en kafé.

– Det blir akkurat like gøy og like mye slarving, forsikrer hun.

Når leggene har kommet seg etter maratondebuten, er planene fremover å delta på maratonløp i de store byene.

– Som mellomdistanseløper har jeg drømt om å løpe maraton, men trodde ikke jeg ville klare det. Nå er målet å fullføre på 2.48. Jeg har lyst til å løpe i Berlin eller Frankfurt i løpet av høsten.
Den 42-kilometer lange løpeturen i Holmestrand ga Kvarberg Hjelle en ny erfaring. Det vil prege øktene fremover.

– Jeg må løpe flere langturer og gjøre mer styrketrenings på beina. Leggene og lårene mine skrek, selv om jeg ikke engang kjente pusten. Det ble bare vondere desto mer jeg løp, og jeg visste ikke om jeg ville klare å komme meg i mål, forklarer hun.

Ragnhilds beste treningstips

• Legg inn trening når du kan, eksempelvis til og fra jobb eller andre steder du skal.
• Legg inn langturer med lik varighet som konkurranseløpet. Da blir sjokket mindre for kroppen.
• Tren styrke på beina.
• Finn noen å trene sammen med.
• Lytt til kroppen. Tren hardt på dager det føles rett og ta fri når du er sliten.
• Gjør treningen lystbetont.
• Skill mellom rolig og hard trening

Ragnhilds maratontips

• Løpe saktere enn du har lyst til i første halvdel.
• Drikk ofte, gjerne før tørsten melder seg. (jeg stoppet helt opp slik at jeg var sikker på å få inn nok væske underveis)
• Involver familien! Barna mine synes stemningen under løp er helt topp, selv om de ikke vil delta selv.