Løpsgeneral Tomas Pinås ønsket velkommen til folkefest i Holmestrands gater da Holmestrand Maraton feiret 5-årsjubileum. Og folkefest ble det. På forhånd ble de 1860 tilgjengelige plassene nærmest revet bort. (De to siste maratonplassene gikk fredag kveld.)

Av Geir-Morten Hansen, Kondis

Som vanlig er det noe frafall frem mot løpsdagen, og med fasit i hånd, nærmere bestemt resultatlistene på topptid.no, kan vi oppsummere med følgende resultat: 131 startende maratonløpere, 495 startende halvmaratonløpere, samt 300 og 506 startende deltagere på hhv 10 og 5 km. I tillegg kommer 200 forhåndspåmeldte til 5 km uten tidtaking, samt en rekke barn som hadde åpnet ballet i dagens barneløp, men her sier ikke topptid.no noe om hvor mange som faktisk deltok.

Uansett kan vi trygt slå fast at Holmestrand Maraton ble den folkefesten arrangøren hadde håpet på.

Som Kondis skrev litt tidligere i år er Holmestrand nå blitt Vestfolds svar på Fredrikstadløpet, et langløp som markerer starten på årets sesong for mange. Tomas Pinås var naturlig nok godt fornøyd med at løpere hadde strømmet til, ikke bare fra hele Vestfold fylke, men fra hele landet.

Halvmaraton og maraton

På halvmaraton ble det satt en solid løyperekord i herreklassen. Eirik Gramstad fra SK Vidar løp de drøyt 21 km på 1:08:21, og var med det ca 3 og et halvt minutt foran nr 2, Jarle Wermskog. På tredje plass fulgte Lars Petter Stormo.

Blant kvinnene var det Ingeborg Kristine Lind, Team Sport 1 Storgata, som vant på 1:22:27 foran Adele Flakke Johannessen, SK Vidar, og Hannah Thunes, Synergi Helse.

Maraton ble vunnet av Odd Ivar Solvold, Runar Tri, på 2:45:46, foran Sindre Nås og Harald Skarpeteig, Bøler IF. Her skilte kun 16 sekunder i mål, da Nås løp på 2:48:16 og Skarpeteig på 2:48:32.

I kvinneklassen vant Therese Falk, Romerike Ultraløperklubb, som løp ned mot sin personlige rekord på distansen, 3:14:02, satt for bare en knapp uke siden i Paris. I Holmestrand stoppet klokka på 3:15:42. Dette er meget godt løpt kun 6 dager etter løpet i Paris. På de neste plassene fulgte Beathe Bakken og Karen Marie Løwe Thane Lange.

5 og 10 km

På samme måte som det var fellesstart for halv og hel maraton var det også fellesstart for 5 og 10 km. Og det var et stort startfelt! Det ble nok litt køløping for de som var «uheldige» og hadde stilt seg langt bak i startfeltet så det blir spennende å se om arrangøren går inn for flere startpuljer til neste år på de to korteste distansene. Spesielt 5 km er en populær distanse.

De som hadde ambisjoner om å vinne hadde klokelig nok stilt seg opp lengst fremme i feltet. Seieren på 5 km gikk i år som i fjor til svenske Henrik Lidman. I fjor ble vinnertiden 16:14. I år skrellet han av 10 sekunder og løp på 16:04. På andreplass fulgte Mathias Gløersen fra Tønsberg Friidrettsklubb, på 17:10 og på tredjeplass, Harald Carlsen, 17:26.

I kvinneklassen gikk førsteplassen til Pernille Karlsen Antonsen, som kom rett fra seier i Sognsvann Rundt Medsols på onsdag. Tiden ble 17:57. Dermed var hun 9 sekunder foran Ragnhild Kvarberg og 41 sekunder foran Emilie Mo.

På den dobbelte distansen gikk seieren til Mikkel Knif, finnen som løper for Larvik Turn IF. Han løp på 34:27 og var eneste mann under 35 minutter. På 2. plass fulgte Kjetil Sørum, Stavern Sport, på 35:07, og Daniel Støen, DNB, på 35:11. Jon Ilseng fra Bøler IF løp også meget godt og var kun 4 sekunder bak Støen.

Blant jentene var det Hanne Mjøen Maridal fra Lillehammer som løp raskest med tiden 38:30, foran Charlotte Knudsen, Royal Sportsklubb, på 39:27, og Ingeborg Dahl, Ringerike FIK, på 39:50.

Alle resultater på Topptid.no

Generelt var Kondis vitne til et flott og hyggelig arrangement i Holmestrands gater denne lørdagen. Kondis- reporteren var selv blant de som prøvde lykken med løpesko på beina og vil spesielt trekke frem alle de hyggelige funksjonærene som møtte løperne rundt løypa. Mat, drikke og premier ble overlevert med et smil og oppmuntrende ord, noe som utvilsomt hever løpsopplevelsen for den jevne mosjonist mange hakk. Her har Pinås og Holmestrand virkelig truffet blink, og det er imponerende å se hva de har klart å få til på kun 5 år i Holmestrand.

Se 190 bilder fra Holmestrand Maraton her
Se reportasjer fra tidligere Holmestrand Maraton på kondis sin samleside